Zrinko Šimunić rođen je 9. ožujka 1961. u Čakovcu, u kraju med dvemi vodami. Riba u horoskopu. Voda u njegovoj poeziji natapa stihove u svakoj pjesmi – bilo da pjeva o ljubavi, odnosno ljubavnom činu: sluzavom, slanom, punom životodajnih sokova; bilo o hrani - a kako je pripremiti bez vode; bilo o vinu – kojeg, naravno, najveći dio čini voda.

Eh, a što je s preostala 3 elementa: zemlji, zraku, vatri? Zemlja je prisutna u hrani, u nikad potpuno opranoj salati, u nikad do kraja očišćenim peteljkama gljiva, ali prije svega u pjesnikovoj ljubavi prema svemu što se uzima ustima. Bitak, kao i ljubav, spoznaje oralno, kao bebač. Hedonist u poeziji. Organoliričar.

Zrak je za pjesnika problematičan. Problemi s disanjem, često začepljenje nosnica. Uglavnom diše na škrge. Voli mirise, osobito mirise hrane.
Vatru simbolizira svjetlo. Naime, kroz  Zrinkove stihove prosijava svjetlo, puno svjetla. Mrak, poetske dubioze, o sati sumnje, sati bola, strani su ovoj poeziji. Uzgred, pjesnik je inženjer elektrotehnike, diplomirao na zagrebačkom ETF-u (sada FER), živi  u Zagrebu, a radi kao projektant rasvjete u tvrtki Telektra u Sesvetama. Surađuje u stručnim časopisima pišući o problematici rasvjete.

Svoju pjesničku misiju započeo je relativno kasno, neposredno prije «ranih srednjih» – izdajući pjesni ljuvene i rumene u vlastitoj nakladi, uz novčanu potporu prijatelja – zbirka «Terra magica» (1997.)  Druga knjiga, «Pustalovina»  - kradljivac pjesme,  izlazi mu u nakladi međimurskog književnog kruga «Reči rieč» 1998. godine.

Idućih godina autor se ulijenio. Doduše, sudjelovao je na književnim natječajima (Bedekovčina),  slao pjesme uredništvima književnih časopisa, organizirao recitale, redovito pio Ožujsko pivo u gornjogradskoj gostionici «Pod starim krovovima», u pivnici «Palmeta» - tj.  bio trudbenik pjesničke tribine «Jutro poezije». Od 2002. do 2004. godine podpredsjednik književne udruge «Jutro poezije». Dobitnik je pjesničke nagrade Jutra poezije «Ružica pl. Orešković» za 2004. godinu, za rukopis knjige pjesama «Organolirika». Knjiga je izašla početkom 2005. godine (veljača) u knjižnici Jutra poezije.

U rujnu (2005.)  pjesnik je dobitnik je nagrade na književnoj manifestaciji «Susret riječi», Bedekovčina 2005 – nagrade koju dodjeljuje Večernji list, medijski pokrovitelj manifestacije. Početkom  ožujka 2007. godine primljen je u članstvo Društva hrvatskih književnika.